Hoppa till sidans innehåll

SM 2013

17 MAR 2013 20:10
SM för class III gick av stapeln på isen utanför Mariestad den 9 - 10 mars.
I strålande solsken och rätt så kraftiga vindar hade ett tiotal treor samlats för att göra upp om titeln på en blank men skrovlig is. Några hade "tränat" på platsen sedan torsdagen, vilket visade sig ge en bra utdelning!
  • Skapad: 17 MAR 2013 20:10

Lördagen genomförde vi 6 race utan några större haverier. Olof kom med en ny planka som tyvärr visade sig vara för mjuk, så för hans del blev det bara en kort sväng, innan han packade ihop och hjälpte till som funktionär.

Anders O och Åke K gick som raketer hela tiden med sina mjukmaster, med Fagerberg och undertecknad jagande i deras kölvatten utan chans att komma förbi. Andersson från Dalarna var också där periodvis och nafsade men hade tagit sitt lilla segel, vilket inte riktigt hade speeden som krävdes. Åke S var bitvis också på hugget men saknade lite av speeden på lördagen.

Efter varje race fick man gå över jakten och efterdra skruvar, bultar och muttrar som skakat loss under seglingen! Själv tappade jag nästan varje skruv som håller förstärkningarna på medarna på plats, så inför söndagen blev det att köra med andra medar. Tyvärr gick de inte alls lika bra så jag halkade bakåt i resultatlistan medan Åke S hade trimmat om och hade bättre speed. Jag var tvungen att göra något åt saken, frågan var bara vad? Efter lite funderande reste jag masten två snäpp på förstaget, d.v.s. ca 1,5 - 2 cm mera upprest läge, och plötsligt var jag med i racet igen. Otroligt vad lite som gör så stor skillnad!

Dala-gänget höll sina placeringar i nedre delen av resultatlistan hela helgen. De var bra med på kryssen, men sen hände det något! Jämnast av alla var Kjell S! Kjell är den som ska ha störst eloge tycker jag! Det är så kul att du är med och kämpar Kjell, det hedrar dig verkligen att du inte ger upp! Hoppas att du/vi snart hittar DIN speed också så att vi får slåss om platserna i mitten och uppåt!!

Olsson är ju lite övernaturlig i sitt seglande, alltid lika glad, och oförtröttlig i sitt mekande och trimmande, men det ger ju bevisligen resultat! Båven-Åke ligger dock inte långt efter, kanske beroende på Olsons mentorsskap, för det kan väl inte bero på mjukmasten!!??

Janne F kommer nog med en "spagettimast" till nästa säsong han också, själv kör jag nog med vingen ett tag till, även om jag har en mjukmast stående i källaren. Får väl resa vingen något hål till och se om det hjälper!

Söndagens sista segling hade vinden ökat lite till och Olson hade bestämt sig för att ta ännu en "spik"! I första rundningen, med en hiskelig rusfart och Åke K hack i häl stod masten som en pilbåge när den plötsligt vek sig som en tändsticka och så var det slutseglat med den masten. Som tur är har han en till på lager, och känner vi honom rätt så blir det nyproduktion i sommar så han kommer ha ett helt lager av master till nästa säsong att segla av!!

Olof S kommer nog med en lagom styv planka till nästa år, och Kjell + Dalagänget får försöka få Olson som mentor nu när Åke klarar sig så bra själv.

Som vanligt hölls det också årsmöte under lördagen.

Sammanfattningsvis kan jag bara konstatera att det var lika roligt och trevligt som det brukar vara att träffas. Det är ett gäng riktigt "goa gubbar" som träffas för att segla, men också för en stunds social samvaro och snack om det vi gillar, d.v.s. isjaktsegling i allmänhet och i synnerhet då med isjakternas formel 1, Class III!!

Inför den stundande landsäsongen så hoppas jag att ni försöker att komma loss och åka ner till Römö en helg när vi är där (Janne F, Is-Otto , Lennart E) och uppleva/prova på landseglingens sköna race. Där finns lika många "goa gubbar" som på isen!!

Tack för ett trevligt och väl genomfört SM 2013!!

Is-Otto S-23

Skribent: Is-Otto

Svenska Isseglarförbundet

Svenska Isseglarförbundets logotyp

 
Facebook-gruppPostadress:
Svenska Klass 3-Jaktsällskapet - Issegling
Mats Nordgren, Mälhammar Skogshyddan
63531 Kvicksund

Kontakt:
Tel: 0736567211
E-post: Mats.nordgren2@gmail...

Se all info